Twoje pytanie:
Twoje imię:
Adres e-mail:
Telefon kontaktowy:
   

DIETETYKA SPORTOWA ORAZ SUPLEMENTACJA W SPORCIE

POZIOM I

Prowadzący: Rafał Baran

Program kursu

Dział I - Wiedza

1.    Różnice miedzy dietetyka a dietetyką sportową

2.    Najważniejsze zasady żywienia sportowców

3.    Rola makroskładników w diecie sportowców

  •  Podział białka –źródła i pochodzenie w kontekście diety sportowca
  •  Zapotrzebowanie na białko a specyfika  danej dyscypliny sportowej
  •  Strawność białek i współczynnik BV
  •  Podział węglowodanów oraz optymalny dobór w kontekście diety sportowca
  •  Zapotrzebowanie na węglowodany w ujęciu określonej aktywności fizycznej
  •  Podział lipidów i dobieranie optymalnych proporcji kwasów tłuszczowych
  •  Wpływ odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych na syntezę testosteronu u mężczyzn

4. Dobór optymalnych źródeł pokarmowych w diecie atlety

5. Ustalanie zapotrzebowania kalorycznego, makroskładników.

  •  Ustalanie podstawowej oraz całkowitej przemiany materii
  •  Szacowanie wydatku energetycznego jednostki treningowej
  •  Bilans kaloryczny w odniesieniu do typów morficznych

6. Rodzaje diety, a rodzaj wysiłku fizycznego w ujęciu sportów

  •  Sylwetkowych
  •  wytrzymałościowych
  •  Siłowych


7. Regulacja masy ciała w sporcie, przygotowanie strategii żywieniowej

  •  budowanie  masy mięśniowej
  •  redukcja tkanki tłuszczowej
  •  rekompozycja*

8. Podstawy  suplementacji w sporcie

  •  Rola antykatabolików
  •  Odnowa zasobów energii
  •  suplementacja około treningowa
  •  okno anaboliczne


9. Podstawy Farmakologii w sporcie

  •  wprowadzenie w temat dopingu w sporcie


DZIAŁ II - Praktyczny

10. Układanie diety oraz suplementacji oraz zbieranie wywiadu od sportowców
- wywiad jako narzędzie do uzyskania niezbędnych element do ustalenia protokołu żywieniowego
- wyliczanie zapotrzebowania energetycznego, makroskładników diety dla różnych typów somatycznych  oraz  specyfiki dyscypliny
- układanie suplementacji pod  specyfikę sportowca

 

 

 

Rafał Baran

Rafał Baran jest dyplomowanym dietetykiem sportowym, absolwentem Krakowskiego AWF i magistrem dietetyki.

Specjalistą z 14 letnim doświadczeniem w dietetyce sportowej i zaawansowanej suplementacji.

Jest ekspertem do spraw żywienia sportowców, osób z chorobami autoimmunologicznymi, diabetyków. Współpracuje z międzynarodowymi i zawodowymi sportowcami z różnych dyscyplin, w tym z czołowymi piłkarzami, m.in. z Bundesligi i polskiej ekstraklasy.

Zajmuje się również z sukcesami (medale na Mistrzostwach Polski i Świata) sportowcami z dyscyplin sylwetkowych. Pomaga zarówno zawodowcom jak i amatorom.

Jest wykładowcą Europejskiego Centrum Sportu.

 

Cena szkolenia : 129 zł

miejsce szkolenia : Warszawa - Jupiter Centrum

data szkolenia : 28 stcznia 2017

godz : 10.00 - 18.00

Nazwa banku: BZWBK
Nr konta: 88 1090 1841 0000 0001 1870 9898
Nazwa odbiorcy: Europejskie Centrum Sportu
Tytuł przelewu: Miasto ,Szkolenia, Imię Nazwisko

Zapisz

Zapisz

 

Zapisz się na kurs
Miejsce i data kursu
Imię
Nazwisko
Data urodzenia (DD.MM.RRRR)
Miejsce urodzenia
Ulica i numer domu
Kod pocztowy
Miasto
Pesel
Telefon kontaktowy
Adres e-mail
Kwota wpłaty
Data wpłaty (DD.MM.RRRR)
Kilka słów o sobie
Rozmiar koszulki:
RobertPiotrkowicz
Jesteśmy tutaj aby Ci pomóc zadzwoń do nas aby uzyskać wszystkie
potrzebne ci informacje
Telefon
+48 530 333 350
Nasz zespół

Robert Piotrkowicz

Tomek Słodkiewicz

Piotrek Bagiński

Piotrek Bednarczuk

Karol Matuszczak

Andrzej Kościeliński

Paweł Rękas

Diana Dudziak

Rafał Baran

Próbny egzamin na trenera personalnego